Az esküvői weboldal előnyei és a benne rejlő lehetőségek

2019. 08. 14. | Beszámoló, Tippek

 

Egyre elterjettebbé válik esküvői weboldalt készítettni, ami igazából, ahogy a neve is sugallja, egy különálló online megjelenést biztosító weboldal az esküvő minden részletének bemutatására, ismertetésére. Ez a trend leginkább az Amerikai Egyesült Államokban vált különösen divatossá az elmúlt években. Itthon is kezd kialakulni, de még kevés rá a példa.

 

Ha egy nagy és összetett szervezést igénylő esküvőről van szó, mindenképpen érdemes elgondolkodni egy külön az esküvőnek dedikált weboldal kialakításán. Ebben az esetben rengeteg hasznos információt lehet közölni és megosztani, ami egy kisebb volumenű esküvő esetén nem biztos, hogy feltétlenül szükséges lenne. Persze, ebben az esetben is létre lehet hozni egy egyoldalas landing page jellegű weboldalt, de ilyenkor azért nem árt végig gondolni, hogy tényleg megéri-e. Abból a célból csak, hogy „legyen valami, mert trendi”, talán jobb ötlet egy Facebook oldalt kreálni a nagy napra; ugyanolyan hatékony tud lenni és ráadásul ingyen kialakítható.

 

Lássuk akkor most, hogy milyen előnyei vannak és milyen szükséget szolgál egy esküvői weboldal. Próbáltam négy nagyobb csoportba szedni őket, de az egyes elemek szorosan összefüggnek egymással.

 

1. Minden információ egy helyen megtalálható

 

személyes bemutatkozás, megismerkedés

A jegyespár bemutatása fényképekkel és storykkal, akár egy bemutatkozó videó is helyet kaphat itt. Azok a vendégek, akik esetleg nem közvetlenül ismerik a párt, egy picit jobban megismerhetik őket még a nagy nap előtt. Ide lehet még feltölteni a megismerkedésük történetét és egyéb személyes információt, amit szívesen megosztanának a vendégeikkel.

900_micheile-henderson-gnm2op0m2pw-unsplash copy

helyszín, odajutás, forgatókönyv, szállás információk

Az esemény helyszínének megjelölése, egy interaktív térkép elhelyezése az oldalon, bemutatása fényképekkel, igazi kedvcsinálóként szolgálhat. Fontos megemlíteni az odajutási lehetőségeket, lesz-e külön szervezés, pl. autóbuszos különjárat. Ha lesz szállás biztosítva, akkor annak a részletei. Valamint érdemes megmutatni az adott nap forgatókönyvét is, így mindenki pontosan tudni fogja, hogy mire számíthat.

 

2. Minden azonnal történik – nincs várakozási idő

 

ha valami időközben változik, azonnal lehet frissíteni az információkat

Köszönhetően a WordPress tartalomkezelő rendszernek, ami minden általam készített weboldal alapja, mindenki könnyedén tudja kezelni sajátmaga a weboldalát. Nem kell hozzá fejlesztői tudás vagy programozói előismeret. Ha időközben változik bármilyen információ, adat, stb. az esküvővel kapcsolatban, bárki (akinek van hozzáférése) tudja a weboldalt frissíteni. Ennek előnye egyrészt, hogy minden változtatást pár kattintással közzé tudunk tenni. Másrészt, azonnal megjelenik a frissített adat, várakozási idő nélkül. Így aztán nem kell sok időt és energiát befektetni abba, hogy minden vendéget egyesével informáljunk, mert azonnal látni fogják.

900_ben-rosett-w4bp40RJZ9M-unsplash

meghívó

A meghívók kiküldése is történhet elektornikus módon, így védjük a környezetet, spórolunk a nyomtatás és a postázás költségén. Valamint biztosan célba ér, nincs elveszett meghívó, akár nyomon is tudjuk követni, hogy az illető mikor kapta meg, nyitotta ki az emailben küldött meghívót.

 

meghívásra adott válaszok

A meghívásra adott válaszokat és visszajelzéseket a vendégek a weboldalon keresztül megtehetik. Meg tudjuk adni a határidőt is, ameddig eldönthetik, hogy szeretnének-e részt venni az esküvőn. A megjelölt határidőig akár többször is módosíthatják a válaszukat. A végleges válaszlistát pedig egyszerűen ki lehet exportálni, így nem kell semmit sem magunknak manuálisan vezetni.

ajándéklista, minek örülne a pár?

Amikor a pár úgy dönt, hogy ajándéktárgyakat szeretne inkább kapni pénz helyett, akkor lehetőség van ajándéklista összeállítására is. A jól összeállított listába még akár linkeket is be lehet ágyazni, így teljes mértékben egyértelmű lesz, hogy pontosan mire vágyik az ifjú pár. Az egyes tárgyakhoz a vendégek bejelölhetik a nevüket, hogy mindenki lássa, mi az, ami már “elkelt” a listából.

 

3. A vendégek a párral együtt készülhetnek, mindennek a részese tudnak lenni

 

esküvő előtti ismertető – ki kicsoda?

Egy nagyszabású esküvőnél, nem valószínű, hogy mindenki ismeri a másikat a meghívottak köréből. A weboldal lehetőséget biztosít arra is, hogy a vendégek írjanak egy rövid bemutatkozót, fotót töltsenek fel magukról. Mindezt ki lehet alakítani úgy, hogy mint „komment” tegyék közzé, de akár szerves részét képezheti a design-nak is. Utóbbi esetében előre ki kell gondolni, hogy kiről, milyen anyagok kerüljenek fel.

blog vs. vlog – update hogy mi hol tart

Hogy a vendégek úgy érezzék, hogy részesei az előkészületeknek is, létre lehet hozni egy külön blog felületet is. Itt folyamatosan lehet riportálni, hogy mi történik napról napra a szervezést illetően. Ha az írásos forma nem annyira preferált megoldás, akkor úgynevezett „vlog-ot” is lehet vezetni. A vlog tulajdonképpen a videó + a blog összevonása, tehát képi, mozgó formában adunk információt az esküvőszervezés mindennapjairól.

 

szavazás – vendégek bevonása a szervezésbe + üzenőfal

Plusz egy funkció lehet még egy üzenőfal létrehozása is, szintén a vendégek bevonására. Az üzenőfalon feltehetik a kérdéseiket, amiket bárki megválaszolhat, küldhetnek csak simán üzenetet vélemény-nyilvánítás céljából. Mindezzel egymás között is elindítva egy interakciót.

900_thomas-curryer-JckbjvEWQts-unsplash copy

visszajelzések – menü, zene, stb.

Lehetőség van különböző szavazásokat is indítani, akárcsak a Facebook-on. Például ha nem vagyunk abban biztosak, hogy milyen menüopciókat kínáljunk, egy előzetes közvélménykutatással a weboldalon, könnyen leszűkíthetjük a kört. Így a különböző ételallergiákat is ki tudjuk szűrni. Vagy egy másik példa, a zeneválasztás. Például meg lehet adni a lehetőségét annak, hogy minden vendég megadjon egy számot, amire szívesen táncolna a lakodalomban.

 

4. Esküvő utáni kapcsolattartás

 

képek, videók megosztása

Hogy ne kelljen minden egyes vendégnek egyesével külön-külön elküldeni az esküvőn készült képeket és videókat, a legegyszerűbb módszer, ha ezek felkerülnek a weboldalra, és innen mindenki le tudja magának tölteni, azt amire szüksége van.

vendégkönyv

Ha szeretnénk megadni a lehetőséget arra, hogy az esküvő után a vendégek elmondhassák a véleményüket, létrehozhatunk egy vendégkönyv felületet is. Ide leírhatnak mindent, amit csak szeretnének. Valamint ha a pár szeretné, hogy mindez emlékként szolgáljon, akkor lehet belőle csinálni egy szépen megszerkesztett, lefűzött offline verziót is.

 

Remélem, hogy sikerült felkeltenem az érdeklődést egy esküvői weboldal létrehozásával kapcsolatban, vagy legalább sikerült elültetnem a gondolatát, hogy ha esküvőszervezésre kerül a sor, már ez is egy darabja, része legyen az összképnek.

Weboldal design-jaimat megtekinthetitek ITT, egyébb grafikai munkáimat pedig ITT. 🙂

Ha bármi kérdésetek van, valamit kihagytam, vagy szeretnétek egy ilyen weboldalt, keressetek nyugodtan, örömmel segítek!

Pin It on Pinterest

Share This